VÝHODY CHYTRÉ DOMÁCNOSTI OKOUZLÍ I SENIORY

Tytam jsou časy, kdy naše babičky odmítaly mobilní telefony. Dnes má svou chytrou krabičku téměř každý senior, aby byl s vnoučaty ve spojení. Někteří jdou s dobou natolik, že i vesele surfují po internetu. Chytrá domácnost ale dokáže usnadnit život i těm technikou nepolíbeným.

Automatizace domácnosti může vašim prarodičům dopřát více pohodlí, ale i bezpečí a ušetří jim za energie. Mohou tak být déle soběstační, i když je už třeba vše bolí a unavuje. Vy zatím můžete být v klidu, že jsou vaši blízcí doma jako v bavlnce. Dokonce vám mohou dovolit přístup k jejich kamerám, abyste se mohli kdykoliv podívat, jestli jsou v pořádku.

Stává se pro vaše starší příbuzné každý pohyb namáhavější? Každodenní úkony, které dosud automaticky prováděli, se pro ně nyní zdají být obtěžující překážkou. Neustále vstávat a přecházet po místnosti, aby mohli ovládat světla, teplotu nebo stínění je pro ně unavující. Dnešní systémy chytré domácnosti jim ale umožňují vše ovládat pouhým stisknutím tlačítka na dálkovém ovladači. Technicky zdatnější senioři, kteří umí i anglicky, určitě zvládnou i ovládání pomocí hlasových asistentů.

Jak to funguje?

Jediným kliknutím na mobilním telefonu, dálkovém ovladači nebo zařízení TaHoma® switch mohou spustit celý scénář, který jste jim předtím nastavili přesně podle jejich přání. Například se zatáhnou všechny žaluzie a rolety v celém domě a starouškové tak každý večer nebudou muset pobíhat od místnosti do místnosti a ručně je jednotlivě zatahovat a ráno zase vytahovat. Nebo když odcházejí z domova, stisknou tlačítko na TaHoma® switch a hned se zakóduje alarm, zhasnou všechna světla a zatáhnou rolety. Jejich domov tak bude v naprostém bezpečí a nemusejí se bát, jestli na něco nezapomněli.

Nebo ještě lépe – stovky kompatibilních produktů lze předem naprogramovat, aby se podle konkrétních situací spouštěly jednotlivé scénáře samy a vaši blízcí na to nemusejí ani myslet. Například světla lze nakonfigurovat tak, aby se v určitou dobu rozsvítila, později ztlumila a zhasla, jakmile je čas jít spát.

Dveře, které jsou překážkou jen pro nezvané

Nejen senioři ocení chytrý zámek dveří Door Keeper, díky kterému se jejich vstupní dveře stanou dalším aktivním prvkem domácího bezpečnostního systému. K odemčení dveří už nepotřebují klíče! Postačí jim čip, mobilní telefon nebo PIN kód. Pomocí aplikace Somfy Keys si mohou sami, nebo třeba i vy, jejich vnoučata, vše nastavovat na dálku. Můžete tak dostat zprávu, jakmile se vaši blízcí vrátí domů, nebo i v případě pokusu o vloupání.

Aplikace umožňuje zamykání a odemykání dveří na dálku a připomene, kdyby někdo zapomněl dveře otevřené. Díky zámku dveří Door Keeper můžete vy nebo sami senioři odkudkoliv otevřít třeba paní na úklid nebo zdravotní sestře, která o ně dochází pečovat. Nemusejí tak neustále vstávat ze svého pohodlného křesla.

S chytrou domácností získáte domov, ve kterém budete žít vy i vaši rodiče a prarodiče pohodlněji a bezpečněji. Chcete vědět více o možnostech chytré domácnosti a ovládání stínění nebo zabezpečení? Neváhejte se na nás obrátit.