TAHOMA A CHYTRÉ OSVĚTLENÍ VE VAŠÍ DOMÁCNOSTI

S chytrým osvětlením si nastavíte tu správnou atmosféru pro práci z domova nebo večer s rodinou. Jak jednoduše proměnit svá stará světla v chytrý systém osvětlení se dozvíte v tomto článku. Také vám poradíme, jak s chytrými světly ušetřit a odradit zloděje.

Proč řešit osvětlení?

Ačkoliv se to tak může zdát, chytré osvětlení není pouhým zdrojem světla, ale také zdrojem atmosféry a pohody ve vaší domácnosti. Má zásadní vliv na vaše zdraví, fyzickou i duševní pohodu a kvalitu spánku. Přečtěte si na našem blogu, jaké má přirozené světlo pozitivní účinky na naše zdraví a duševní pohodu.

Zimní měsíce jsou charakteristické krátkým dnem, často i zataženou oblohou. Ranní vstávání a odpolední návrat domů za tmy můžeme vylepšit vhodnou instalací chytrého osvětlení a nastavením ovládání v domácí automatizaci. Díky chytrým technologiím si dnes můžete nastavit správnou intenzitu a barvu podle denní doby nebo momentální nálady.

Pro práci a soustředění se hodí ostré bílé světlo, pro chvíle klidu a odpočinku naopak světlo teplé. S RGB světly lze pak navodit tu správnou atmosféru pro setkání s přáteli, chvíle romantiky nebo rodinné oslavy.

Chytré osvětlení ale neslouží jen k naladění té správné atmosféry, umí šetřit i vaše náklady a nervy. Pro vaše pohodlí a úspory si můžete světla připojit k pohybovým senzorům nebo chytrým scénářům, takže nebudete zbytečně svítit tam kde nepotřebujete. Kdykoliv a odkudkoliv si můžete zkontrolovat stav všeho osvětlení - ať už při cestě na dvoutýdenní dovolenou doma zapomenete Kevina, nebo rozsvícenou půlku světel, je to velmi nepříjemný pocit.

TaHoma switch a Philips Hue

Jedním z průkopníků v sektoru osvětlení za posledních několik let je Philips Hue. Komplexní systém osvětlení, který obsahuje žárovky, LED pásky, interiérová a exteriérová světla, senzory a spínače pro celou domácnost. Tyto osvětlovací prvky můžete ovládat hlasovými asistenty, dálkovými ovladači nebo mobilní aplikací Philips Hue.

Pomocí Hue osvětlení můžete jednoduše nastavit intenzitu a barvu jednotlivých světel dle vašich potřeb. Využijte senzory pohybu pro automatické spouštění světel například při příchodu domů. Nastavte si různé scény třeba pro sledování filmu nebo romantickou večeři. Maminky zajisté ocení možnost nastavení minimální intenzity světla při nočních kontrolách svých ratolestí.

Propojte celý systém Philips Hue* s naší TaHoma switch a ovládejte celou domácnost v jedné aplikaci. Spojte rolety a světla do jednoho scénáře a jedním kliknutím tak vládněte všemu – zatáhněte rolety a zároveň rozsviťte světla. Při odchodu z domácnosti pak jedním kliknutím rolety zatáhněte, zhasněte všechna světla a zapněte alarm Somfy One+.

Lze řídit i běžné žárovky a zásuvky?

Díky Somfy mikromodulům Izymo On/Off lze velmi jednoduše řídit i „hloupé“ osvětlení a zásuvky. Mikromodul se instaluje do krabičky pod vypínač (zásuvku), případně přímo ke světlu a díky bezdrátovému spojení s TaHoma switch nebo dálkovými ovladači Somfy lze jednoduše každé vaše „hloupého“ světlo připojit k chytrému osvětlení. Snadno pak vypnete nebo zapnete světla v celé domácnosti z mobilní aplikace TaHoma.

Simulace přítomnosti odradí zloděje

Osvětlení je velmi jednoduchým způsobem obrany vašeho majetku před případnými vetřelci. Světla můžete nastavit tak, aby se automaticky rozsvěcela v jednotlivých místnostech a tím vzbudíte dojem, že jste doma. Nastavte si v TaHoma simulaci přítomnosti pro víkendové výlety nebo delší dovolené a užijte si je bez starostí.

*Kompatibilitu svítidel Philips Hue konzultujte na asistence@somfy.cz nebo tel. 273 139 139

Jaké má zkušenosti s chytrým osvětlení naše telesales obchodní zástupkyně Blanka Jílková?

„Jako hlavní výhodu chytrého osvětlení a nastavení automatizací vidím v tom, že nám pomůže ušetřit na energiích, ale také v regulaci světla na námi oblíbenou intenzitu. Samozřejmě také možnost zhasnout odkudkoliv. Naše děti několikrát zapomněly zhasnout na chodbě, když spěchaly do školy. Neříkám, že mě se to nikdy nestalo,“ směje se Blanka Jílková a dodává: „díky aplikaci v mobilním telefonu se můžu já i děti přesvědčit o tom, že jsme při odchodu opravdu zhasli a pokud ne, tak to uděláme jedník klikem v aplikaci.“

A co za osvětlení doma používá? I to nám Blanka prozradila: „V naší domácnosti využíváme chytré osvětlení od Philips Hue. Líbí se mi především propracovaný design, jejich svítidla jsou navržena v jednoduchých liniích a tím mají nadčasový design, který se dobře kombinuje s téměř každým vybavením domácnosti. Přes Philips Hue Bridge můžu integrovat světla do boxu Somfy Tahoma. Osvětlení pak ovládáme přes mobilní aplikaci, což umožňuje příjemný komfort. Aplikace je navíc neustále vylepšována a nabízí dle výrobce možnost nastavení až 16 miliónů barevných kombinací barevného spektra. Pro ulehčení jsou připravené scénáře barevného osvětlení pro určité činnosti.“

„Podsvícenou máme také kuchyňskou linku. Mohu si vybrat světlo pro soustředěnou činnost nebo třeba rozptýlené světlo, které využívám jen pro jemné nasvícení kuchyně. V předvánočním čase využiji i barevnější scénáře a s tím si vydržím hrát až k silvestrovskému ohňostroji,“ dodává.

„Doma máme kromě chytrých světel také chytrou zásuvku On-Off Plug io. Do ní vždy s rodinou zapojíme vánoční stromeček a můžeme si v mobilní aplikaci nastavit, kdy se má rozsvítit a kdy zhasnout. Pokud bychom na něj zapomněli, tak zásuvka myslí za nás a zhasne. Po zbytek roku do chytré zásuvky zapojujeme stojací lampu v obývacím pokoji,“ popisuje vánoční atmosféru Blanka Jílková, naše telesales obchodní zástupkyně.

Blanka se s námi podělila také o vtipný příběh jednoho z jejich zákazníků. „Než jsme si s rodinou pořídili chytré osvětlení, tak jsme asi jako každý dlouho hledali na internetu a porovnávali různé výrobce. Zvolit osvětlení od Philips Hue, jsem se rozhodla po kuriozním případu jednoho z mých zákazníků. Ten si koupil osvětlení od výrobce, který konkuroval nižší cenou, avšak jeho mobilní aplikace je pouze v čínštině. Zákazník mi vyprávěl, že světla sice svítí, ale podaří se mu je nastavit vždy až na několikátý pokus, protože vůbec netuší, na co v aplikaci kliká. Tak jsme se s manželem rozhodli, že bude lepší sáhnout po produktech osvědčeného výrobce.“