CO JE DOBRÉ VĚDĚT, PŘED POŘÍZENÍM CHYTRÉ DOMÁCNOSTI?

V dubnu jsme pro vás uspořádali soutěž o sportovní čelenky značky Eleven a zajímalo nás, co pro vás znamená chytrá domácnost. Co považujete za největší výhody? Nebo nevýhody? Nakonec jsme vaše postřehy, ale také obavy z pořízení automatizace seskupili do šesti hlavních témat, které jsou podle vás před pořízením chytré domácnosti důležité vědět.

 blog_83_1

Počáteční investice do automatizace

Lidé se často domnívají, že pořídit si chytrou domácnost znamená investici málem životních úspor a ledviny. Systém TaHoma® naštěstí nevyžaduje, abyste veškeré příslušenství koupili a připojili najednou. Takže si můžete pro začátek v klidu pořídit pouze základní jednotku TaHoma® switch a příslušenství v řádu tisíců korun, například moduly Izymo na ovládání světel a zásuvek. Další příslušenství lze postupně dokupovat tak, jak vám rozpočet dovolí.

Spotřeba a úspora energií

Automatizace domácnosti nejen usnadňuje každodenní život, ale také pomáhá šetřit energie a tím vaše finance. Zdá se logické, že čím víc zařízení připojíte do zásuvek, tím vyšší bude spotřeba vaší domácnosti a také více zaplatíte.

Ale v tomto případě to není úplně pravda. TaHoma® switch má spotřebu 10 W, to je podobná spotřeba klasické nabíječky na telefon nebo šestina spotřeby klasické žárovky.  Při správném nastavení scénářů vám TaHoma® pomůže ušetřit energie automatickým řízením stínění a vytápění. Také si například můžete připojit světla k pohybovým čidlům. To vám zajistí pohodlí, nemusíte v noci potmě hledat vypínač a automaticky vypne světla, když náhodou zapomenete.

blog_83_3

Riziko útoku na dálku

Všichni používáme mobilní telefony, jsme připojeni k internetu, máme založeno mnoho účtů na nespočtu stránkách. Všichni jsme si vědomi rizika útoků hackerů a důležitosti ochrany našich účtů. I my v Somfy si jsme této hrozby vědomi, a proto náš systém pravidelně aktualizujeme novými bezpečnostními prvky a záplatami. Produkty značky Somfy získaly certifikát nejvyšší úrovně od nezávislé organizace UL.

Závislost na internetu

V případě výpadku internetu zůstávají funkční všechny plánované, pokročilé i manuální scénáře, které jste si vytvořili. Dálkové ovladače a nástěnné vypínače také fungují. Jediné, co bohužel nebude fungovat, je ovládání prostřednictvím mobilu nebo tabletu.

Možnost vytvoření chyb v nastavení TaHoma®

TaHoma® je maximálně uživatelsky přívětivá, intuitivní, lehce ovladatelná. Ano, uživatelé zkouší, co dokáží se svými scénáři, kam až můžou zajít a někdy se dostanou do slepé uličky. Pak jim systém poradí, kde pravděpodobně došlo ke kolizi a jak ji napravit, aby chytrá domácnost dělala přesně to, co chcete. Pokud byste si ale stále nevěděli rady, vždy je tu pro vás telefonická podpora.

Uživatelská přívětivost

Každý máme strach z nových věcí. Strach z toho, že se s danou věcí nenaučíme pracovat a bude spíš na obtíž než k užitku. Aplikace TaHoma byla navržena tak, aby její používání bylo jednoduché a intuitivní. Pokud byste si stále nevěděli rady, na našem YouTube kanálu můžete najít tutoriály, které vás provedou vším, co potřebujete.

blog_83_5

A co se vám na chytré domácnosti líbilo?

V dotazníku jste nám uvedli také mnoho výhod, které na chytré domácnosti vidíte. Více než 60 % z vás nám napsalo, že se vám na chytré domácnosti nejvíce líbí její jednoduchost a pohodlí. Často jste nám také uváděli, že díky chytré domácnosti opravdu spoříte energie a tím i finance.

Co si o chytré domácnosti myslí náš obchodní zástupce Martin Juriček?

Martin Juriček pracuje v Somfy více než 12 let na pozici obchodníka. Každý den se setkává se zástupci Somfy Expertů, ale také s vámi, našimi zákazníky, kteří potřebujete radu, pomoc, názor... Jaké jsou jeho zkušenosti z terénu?

Při školeních na stavbě jsou přítomni také koncoví zákazníci. Ti mají často obavy, že bude automatizace domácnosti složitá. Má generace si vybaví film Marečku, podejte mi pero, konkrétně scénu ze skladu. Vždy jim říkám: „Uvidíte, že budete spokojeni.“ Po zprovoznění TaHoma® switch a po nastavení prvků se s automatizací „spřátelí“ a přiznávají, že ovládání je velmi jednoduché. A v dnešní době, kdy všichni máme po celé dny u sebe mobilní telefon, je ovládání velmi pohodlné.

Zákazníci se mě občas ptají: „Co když vypadne internet?“ Vždy se zajímám, jak často a kdy naposledy jim internet vypadl, případně na jak dlouho, a lidé musejí vzpomínat, jestli vůbec.

Mám několik zákazníků, kteří mají „drátové systémy“. Ano, je pravda, že můžete ovládat cokoliv, ale tito zákazníci přiznávají, že nevyužívají většinu funkcí, které tento sytém nabízí, ale zaplatili 100 % za všechny funkce, i ty, které nevyužívají.

Další věc, se kterou se často setkávám na stavbách, je každodenní improvizace změn. Dříve byla většina domů s prováděcím projektem, což znamená, že byl projekt na vodu a na elektriku, přesně jste věděli, kde budou zásuvky, vypínače světel, světla... Stavbyvedoucí měl plány a vše v nich našel. Dnes je to naprosto opačně. Začne se stavět a vše se vymýšlí za pochodu. A ještě se to pokaždé mění! Do dění se zapojují architekti, navrhnete si drátové řešení, vypínače světel, ovládání stínění, ale… Po nastěhování a zabydlení po nějakém čase zjistíte, že byste potřebovali vypínač ještě jinde. A v tom je systém IO a TaHoma® switch geniální – je to stavebnice. Ke světlům přidáte pod vypínač Izymo přijímač k tomu Smoove ovladače, kterých můžete přidat několik. A když chcete večer vypínat světla z postele, přidáte si další vypínač a můžete ho mít na nočním stolku.

Představte si, že odcházíte z domova a v pokoji zapomenete zhasnout. Nemusíte se vracet! Přes telefon můžete aplikací TaHoma vše pohodlně vypnout. Anebo si přidat ke všem vypínačům jeden centrální a umístit ho hned vedle vstupních dveří.

Občas se mě lidé ptají na spotřebu, ale ruku na srdce – vypnete kvůli tomu troubu, kde máte digitální hodiny? Vypnete notebook? Spotřeba je opravdu minimální.

Poslední dobou zákazníky zajímá také vytápění a řeší úsporu tepla – v systému TaHoma® switch máte časově podmíněné scénáře. Jednoduše si nastavíte, aby se žaluzie při určité teplotě v zimních měsících vytáhly a použily slunce jako vytápění. A v létě zase nevpustíte teplé sluneční paprsky dovnitř a ušetříte za klimatizaci. V době, kdy se stále otepluje, bude hrát stínění a jeho ovládání větší a větší roli.