DOSLOVA PROŠPIKOVANÁ CHYTRÁ DOMÁCNOST? ROBERT MÁ I CHYTROU RYCHLOVARNOU KONVICI

Měli jsme příležitost si popovídat s jedním z koncových uživatelů našich produktů. Pan Robert bydlí se svou manželkou a dvouletou dcerou v bytě, který má doslova prošpikovaný produkty chytré domácnosti. Je to fajnšmekr, který moderním technologiím rozumí a rád je zkoumá do hloubky.

blog_71_1

Jaké prvky chytré domácnosti máte doma?

Od vás mám hlavně automatizaci stínění, tedy tří screenových rolet plus pohon Sunea pro markýzu. K tomu samozřejmě i čidla a celé je to napojené na systém automatizace domácnosti TaHoma®. Původně jsem měl systém Connexoon. Když mi ale namontovali screenové rolety, nevěděl jsem, že v nich jsou RTS motory a ty nejdou na Connexoon napojit, zvládne jen technologii io. Proto jsem přešel na systém TaHoma®.

Jinak mám doma také dveřní čidla, pohybové senzory, měřiče vlhkosti vzduchu a CO2, teploměry, termostatické hlavice… Dále mám na chytrou domácnost napojené kamery, chytrý zámek dveří, světla, zásuvky, ale i sušičku, pračku, myčku, dokonce i rychlovarnou konvici. Na ovládání mám hlasové asistenty od Amazonu, protože v době, kdy jsem si to vše doma zařizoval, u nás ještě nebyla dostupná asistentka od Apple. Proto v každém našem pokoji kromě WC najdete Alexu.

Využíváte pro své stínění také scénáře nastavitelné v TaHomě?

Ano. Nejprve jsem měl nadefinované scénáře, kdy se mají rolety vytáhnout a kdy zase zatáhnout, teď mám scénáře ve smyslu: pošli mi dolů tuhle roletu a tuhle roletu a zatáhni nebo vytáhni markýzu. Na ovládání máme i nástěnné ovladače a jeden dálkový. Většinou se ale u nás vše ovládá hlasem. Už i žena si zvykla. Předtím měla odpor si jen tak doma do vzduchu mluvit a chodila ke klasickým vypínačům. Teď už oba jen křičíme na Alexu, ať něco udělá.

Jaké vnímáte největší výhody chytré domácnosti?

Největší výhodou je ta automatizace. Že si na začátku nastavím scénáře a pak se o to nemusím starat. Někdy ale třeba hodně fouká vítr a já chci mít přesto zataženo, tak to pak musím udělat „ručně“ a sáhnout po ovladači nebo mobilní aplikaci.

Pro mě je super věc třeba chytrý zámek dveří, že nemusím hledat klíče. Když je zabouchnu nebo zapomenu, tak si je otevřu mobilem, který mám vždy u sebe. Manželka mívá klasicky klíče někde na dně kabelky a než by je vyhrabala, tak se klikne na mobilu a je to. Už se mi i stalo, že jsem vyběhl dolů pro poštu a měl jsem u sebe jen mobil, na klíče jsem úplně zapomněl. Byl jsem za ten mobil rád, protože nikdo jiný nebyl doma. Také mám nastaveno, že jakmile se otevřou dveře, rovnou se rozsvítí na chodbě a teď v zimních měsících se i spustí vytápění přes chytré hlavice. Po čase pak automatizace sama zhasne světla.

Stejně tak mám nakonfigurovanou pracovnu. Jede mi tady spousta počítačů a abych také někdy přestal pracovat, tak se mi to v šest večer všechno povypíná a tím mě to vyžene z pracovny. Zároveň se nestává to, že by mi tady naprázdno všechno běželo a spotřebovávalo energii.

Dále mám nastaveno, že jakmile všechna naše mobilní zařízení opustí byt, automaticky se zapnou kamery. Používám také notifikace úniku vody, poklesu napětí… Scénářů mám vlastně nastavených docela hodně.

Také jste zmínil, že máte chytré hlavice. Používáte například i Somfy Termostat?

Termostat nepotřebuji, protože každá ta hlavice má v sobě teplotní čidlo, takže se to dá regulovat podle pokojů. Ale samozřejmě kdybych měl kotel, tak bych termostat potřeboval. Mám nastavené scénáře, že se v časech, kdy nikdo nebývá doma, topení stáhne na nějakých 18 stupňů, stejně tak na noc, a samozřejmě když odjedeme třeba na dovolenou, tak se teplota sníží ještě víc. Dále mám nastaveno, že se začne vytápět, jakmile se otevřou vstupní dveře.

Máte některý ze zmíněných scénářů vyloženě oblíbený nebo nejčastěji používaný?

Nejčastěji používaný… Jak je to automatizované, tak vlastně všechny. Ale třeba v noci, když vylezu z ložnice, sepne se mi na chodbě světlo LED pásku, takže si při cestě na toaletu nerozbiju hubu. A zároveň to svítí tak něžně, že mě to neprobudí. Stejně tak se mi v noci ztlumí žárovka na WC. Nebo když večer přijdu domů, odemknou se mi dveře a na chodbě se rozsvítí světla, takže nemusím hledat klíče ani vypínač. No a dále se mi líbí scénář, kdy odcházím z obýváku a zakřičím na Alexu „good night“, vše, co se má vypnout, tak se vypne, a rozsvítí se to, co se rozsvítit má.

Ještě zpátky ke screenům a markýze. Pamatujete si, kdo vám je instaloval?

Byla to firma DOPOS Přelouč, váš Somfy Expert. Byl jsem s jejich přístupem velmi spokojen.

Stalo se vám, že jste musel nějaký náš výrobek reklamovat?

U rolet jsem měl jednu závadu, ale to bylo určitě dáno počasím. Vodící lana na screenových roletách se protáhla. Je to na balkoně, kde se do nich opírá sluníčko. Proto bylo zapotřebí udělat drobnou korekci. A také vrzal mechanismus na jednom motoru, tak to se zároveň s tím promazalo. Jinak jsem žádný problém neměl. Bude to už tři roky, co mám screeny. Markýzu jsem dělal loňský rok, před letní sezonou.

Zaznamenal jste jakožto technicky zdatný a náročný uživatel nějaké nevýhody naší domácí automatizace?

Když je nějaký problém, tak se ho snažím vyřešit po svém a vyřeším. Úplně mě dostalo třeba to, že mi jednu dobu TaHoma® fungovala s hlasovou asistentkou Alexou jen, když jsem si přepnul region na Severní Ameriku. Jenže to mi pak přestala fungovat spousta jiných věcí.

Co mi vadí je, že nemůžu kombinovat RTS čidla s motory, které mají technologii io. A také trochu to, že se čidla montují a párují přímo na dané prvky – jen na rolety nebo jen markýzu, a neumožňují kombinace. Já bych to chtěl mít oddělené a pak nezávisle na tom, co mi zdetekuje čidlo, naprogramovat, co má ten prvek domácnosti udělat. Například otřesové čidlo na ochranu markýzy – je fajn, že si můžu nastavit pět stupňů toho, jak se to má třást a podle toho to tu markýzu zatáhne, ale já bych chtěl i vědět, na jakém stupni otřesu to přesně bylo. Věřím, že většina uživatelů to nepotřebuje vědět, ale já potřebuji zpětný monitoring. Kdybych zjistil, že jsou velké otřesy, tak nevytáhnu jen tu markýzu, ale třeba i rolety, které také nechci mít potrhané. To bych ale musel kupovat další čidlo a spárovat ho s motory v roletách. Bylo by dobré mít venku jedno čidlo na vítr s propojit ho se všemi stínícími prvky a nemuset dávat na každý prvek jedno.

Takže máte pocit, že vám chytrá domácnost usnadnila život a zlehčuje denní úkony? Šetří váš čas?

To rozhodně, ale jak jsem zapálený pro věc, tak to často třeba čtyři hodiny ladím a doma od manželky slyším: „A nebylo by lepší to zapnout ručně?“ Tím si ale procházíme všichni. A hlavně když má někdo doma i prarodiče, tak musí myslet dopředu i za ně, že ti to nikdy nebudou dělat nějakým novým způsobem, takže musejí hledat řešení i pro tu starší generaci.

Doma toho máte opravdu dost. Uvažujete o dalším rozšiřování své chytré domácnosti?

Když už mám chytrou konvici na ohřívání vody, tak už mi zbývá asi jen chytrý kávovar ????. 

Pana Roberta jsme po půl roce kontaktovali ještě jednou a probrali jsme, jak se jeho domácí automatizace přizpůsobila zvyšujícím se cenám energií

Jistě jste si za poslední rok všiml prudkého nárůstu cen energií. Přizpůsobil jste tomu nějak svojí chytrou domácnost?

Chytrou domácnost jsem úplně přizpůsobovat nemusel. Už před naším prvním rozhovorem jsem měl nastaveno, aby se topení využívalo efektivně a pouze, když je někdo doma. Navíc bydlím v bytě v energetické třídě B, takže náklady na energie jsem měl a pořád mám poměrně nízké. Jediné vylepšení, co jsem udělal bylo, že jsem si koupil chytré zásuvky a ty mi mimo jiné vypínají spotřebiče, když je nevyužívám.

Máte nějaké porovnání jaké množství energie spotřebujete s chytrou domácností a bez ní?

No, já jsem si automatizaci topení a světel pořídil a nastavil v podstatě hned po nastěhování, takže bohužel nemám žádné porovnání, jak moc vlastně šetří. Můžu jen odhadnout, že místo celého dne topím jen 8-10 hodin. Zbytek dne nikdo není doma nebo spíme a to po celém bytě topit nepotřebujeme.

 

Produkty Somfy, které má pan Robert doma:

  • Řídící jednotka TaHoma
  • Motory pro screenové rolety Sunea screen
  • Pohon pro markýzu Sunea
  • Větrné čidlo pro markýzu Eolis
  • Dálkový ovladač Situo
  • Nástěnné ovladače Smoove