JAK TOPIT CHYTŘE A PŘEDEVŠÍM ÚSPORNĚ

Každý podzim přemýšlíme, jak ušetřit na energiích a jak se připravit na zimu. Rok 2022 je v tomto ohledu velmi nepříjemný a letošní zimu se bude hodit každá ušetřená kilowatthodina. To ale neznamená, že doma musíte mrznout ve dvou bundách. Představujeme vám chytrý termostat a termostatické hlavice Somfy, které vám dopřejí příjemné teplo domova a pomohou výrazně uspořit za vytápění.

topení

Představte si, že jakmile ráno odejdete z domu, všechny radiátory se stáhnou na minimum a později si váš domov sám zatopí, abyste se vrátili do příjemně vyhřáté domácnosti. Takže neplatíte za topení, když nejste doma a zároveň se z práce nemusíte vracet do promrzlého domova. Přesně to dokáže Somfy Termostat a termostatické hlavice zapojené do systému TaHoma® switch (kompatibilní také s TaHoma Premium).

Uspořit na topení nebylo nikdy jednodušší.

Další výhoda chytrých termostatických hlavic je, že v každé místnosti vám automatizace může nastavit rozdílnou teplotu. Například v obývacím pokoji vyšší pro příjemné trávení večera s rodinou a v ložnici nižší pro osvěžující spánek. Funkce chytrého učení a kalendáře zajistí, že hlavice sama rozpozná, kdy je potřeba začít vytápět. Když třeba chcete mít v osm hodin večer v obývacím pokoji příjemných 23 stupňů, TaHoma® switch a hlavice si sama určí, kdy je ten správný čas začít topit.

Chytré vytápění šetří vaši peněženku

Systém TaHoma můžete kromě termostatu a hlavic propojit také se svými venkovními roletami nebo žaluziemi a využít je k ještě vyšším úsporám. V zimních měsících vám tak přes okna nebude unikat drahocenné teplo a v létě zabráníte přehřívání interiéru. Se slunečním čidlem Sunis WireFree io vám v chladných dnech může domov vyhřívat i energie ze Slunce! Jakmile je čidlo zaznamená, vytáhne stínění, aby se teplo ze Slunce dostalo dovnitř.

Úspory vám zajistí také pokročilé funkce, jako je detekce otevřeného okna. Pokud systém detekuje otevřené okno, zastaví topení.

A co když odjedete na víkend na chalupu nebo někam na delší dovolenou? Topení můžete odkudkoliv vypnout, nastavit udržování nízké teploty nebo v případě potřeby jen na dálku zkontrolovat.

A další příjemný bonus? Montáž termostatu i hlavice snadno zvládnete sami. Nečeká vás tahání kabelů ani vrtání do zdi. 

 

Jakou zkušenost mají s chytrým topením naši obchodní zástupci Ondřej Ševít a Honza Kocourek?

„S našimi klienty v současné době často konzultuji optimalizaci řešení domácího vytápění. Ať už s pomocí chytrého termostatu nebo termostatických hlavic pro radiátory. Koncoví uživatelé si chtějí regulovat teplotu v domácnosti po místnostech, což jim velmi snadno umožňuje právě chytrá hlavice, ale také vyžadují vzdálené ovládání. A to nejen v rodinných domcích nebo bytech, ale také na chatách,“ popisuje Honza Kocourek, obchodní zástupce pro region Jižní Čechy.

„V mém regionu je spousta klientů, kteří zde vlastní chatu a jezdí sem i v zimě. Určitě si dokážeme všichni představit tu zimu, když přijedeme na chatu, kde týden i více nikdo nebyl a obzvlášť v chladných měsících. Jeden z mých klientů si na svou chatu nainstalovat termostat na kotel, který mu řídí vytápění celé chaty. Nastavil si na něm funkci geolokace, která automaticky spustí vytápění kotle, když vyrazí na chatu. Má tam nastavený perimetr s kilometry a jakmile se do tohoto perimetru dostane, termostat to díky GPS souřadnicím jeho telefonu zjistí a začne topit. Tohle řešení si vychvaluje, protože přijede na chatu a má tam příjemné teplo,“ dodává Honza Kocourek.

Jak efektivně topit ve více patrovém rodinném domě radí Ondřej Ševít, náš obchodní zástupce pro Západní Čechy: „Prostory v patře rodinného domu bývají často v zimě zbytečně přetopené, protože teplo, jak známo, stoupá vzhůru a uniká z přízemí například otevřeným schodištěm. Nejčastěji se obyvatelé domu pohybují v přízemí, proto je logické zde zatopit více a udržovat příjemnou teplotu. Problém přetopeného podkroví umí snadno vyřešit chytré termostatické hlavice, které pustí do radiátorů teplou vodu jen, když je potřeba. Efektivním způsobem vytápění se sníží náklady na vytápění o několik procent. Pokud jsou v rodinném domě navíc namontované i venkovní žaluzie nebo rolety, dokáže rodina uspořit až 30 % nákladů na topení.“

„Nastavit si chytré vytápění zvládne každý. Stačí termostatické hlavice propojit se systémem TaHoma switch nebo Tahoma premium a v mobilní aplikaci si nastavit, kdy má hlavice topit a na jakou teplotu. Například v patře domu zatopit pouze v dětském pokoji, když jsou děti doma a dělají úkoly. V ložnici rodičů to není třeba. Před spaním by v pokojích a ložnicích měl být příjemný chládek pro kvalitní spánek. Proto hlavice sama přestane topit, aby se teplota v místnosti stihla včas ochladit a případně jen udržuje vámi chtěnou teplotu,“ popisuje obchodní zástupce Ondra Ševít a dodává na závěr: „Já si rád přivstanu do teplé místnosti, takže mám nastaveno, že mi hlavice vytopí obývací pokoj na 23 stupňů chvíli před tím, než mi zazvoní budík.“