PŘIPRAVTE SE NA ZIMU SE SOMFY

Máme pro vás několik tipů, jak v zimních měsících efektivně pracovat s teplem ze slunečního záření, jak využít naplno chytrého termostatu nebo termostatických hlavic a dosáhnout tak nižších výdajů za energie. Automatizujte si své topení přidáním termostatu a hlavic do scénářů v systému TaHoma®. Ušetřit na vytápění nebylo nikdy jednodušší.

blog_6_10_2020_1 

1. Nepřetápějte místnosti

Věděli jste, že v minulém století bylo běžné mít v domácnosti kolem 16 stupňů? A to i v zimních měsících. Dnes jsme zvyklí na to, mít doma po celý rok příjemné teplo kolem 22 až 24 stupňů a přitom chodit v kraťasech a tričku. Velmi často tak dochází ke zbytečnému přetápění domácností, což má negativní dopady nejen na životní prostředí, ale především na naše zdraví.

Suchý teplý vzduch v místnosti způsobuje vysychání dýchacích cest, negativně ovlivňuje i naši pokožku, způsobuje pocity únavy a pálení očí, škrábání v krku, ale také má za následek větší únavu. Jaká by tedy měla být optimální teplota v místnosti? Ideálně by se měla pohybovat kolem 20 stupňů, v některých místnostech může být i méně.

Při odchodu z domova se vyplatí topení o několik stupňů snížit, protože snížení o 1°C odpovídá úspoře zhruba 5%. Neutrácejte zbytečně za topení, když nejste doma. Jak ale docílit toho, aby vám po návratu z práce nebyla zima?

2. Rozhodněte se pro 100% chytré topení

Je vaše topení zastaralé a chtěli byste jej vylepšit? Nyní je ten správný čas na chytré vytápění! Budete tak moci ovládat teplotu svého domu ze smartphonu, a to klidně místnost po místnosti.

Společnost Atlantic, která je významným hráčem v oblasti vytápění v Evropě a několikaletým partnerem společnosti Somfy, nabízí kompletní řadu vytápění kompatibilního s TaHoma switch (kotle, radiátory, tepelná čerpadla atd.).

Pokud vám ale vaše stávající vytápění vyhovuje a toužíte jen po vyšším komfortu a úsporách, můžete se rozhodnout pro termostatické hlavice (se systémem TaHoma) nebo náš chytrý termostat. Termostat i hlavice se díky funkci chytrého učení dokáží přizpůsobit velikostem vašich místností a zahájit tak vytápění ve správnou dobu tak, aby vás doma přivítalo příjemné teplo. Zároveň vytápění vypnou před vaším odchodem a sníží tak výdaje za energie. Vytápění si také můžete zapínat a vypínat v mobilní aplikaci dle libosti.

Další příjemná výhoda chytrých hlavic je, že montáž termostatu i hlavice snadno zvládnete sami. Nečeká vás tahání kabelů ani vrtání do zdi. 

Rozhodnete-li se pro chytré vytápění, dodáte vašemu domácímu topení nový impuls, který vám umožní mít doma vždy zatopeno na správnou teplotu, aniž byste museli zbytečně utrácet.

3. Udržujte své vytápění v dobrém stavu

Může to znít jednoduše, ale často podceňujeme důležitost dobrého vytápěcího systému. Ať už pro optimální vytápění nebo pro úspory dosažené bezchybnou instalací.

Již téměř 10 let je Somfy spojováno s největšími hráči v oblasti vytápění, jako jsou Atlantic, De Dietrich, Thermor, Danfoss a mnoho dalších. S nimi vám nabízíme řešení pro chytrou domácnost vyplývající ze sdílené odbornosti v oblasti vytápění, ventilace nebo klimatizace. Nechte si svou instalaci zkontrolovat odborníkem a můžete si být jisti, že dosáhnete optimálního komfortu a úspor.

4. Použijte scénáře

S TaHoma switch dokážete propojit náš termostat či hlavice s vašim stíněním. Nebudou tak zahálet ani v létě. Pohlídají pro vás teplotu v každé místnosti a včas zatáhnou stínění, aby se místnost nepřetápěla a vy jste nemuseli zbytečně zapínat klimatizaci. Se slunečním čidlem Sunis WireFree io pak můžete v zimě rolety naopak vytáhnout a těžit tak z tepla ze slunečního záření.

Díky našim chytrým scénářům snadno nastavíte co a kdy se má stát. Přenechte své rutinní úkony na TaHoma switch! Váš domov se stane praktičtější, ekonomičtější, zelenější a pohodlnější.

Jak chytrá domácnost pomáhá ušetřit na energiích? Zeptali jsme se našeho obchodního zástupce Matůše Hricka.

"Je to naozaj jednoduché. Doma mám v systéme TaHoma nastavený scenár, podľa ktorého sa moje rolety pohybujú v závislosti od slnka a vnútornej teploty. Automaticky sa zatvárajú alebo otvárajú, keď im to povie slnečný alebo teplotný senzor. Vďaka tomu si tak v miestnostiach udržíme príjemnú teplotu. Dokonca to odradí aj zlodejov, pretože dom sa správa, akoby bol niekto doma," hovorí Matúš Hricko, obchodný zástupca pre západné Slovensko.

Podelil sa s nami aj o vtipnú historku: "Raz sme išli na dovolenku a nechali sme zapnuté kúrenie kvôli psovi, aby mu nebola zima. Cestou sme však zistili, že je v aute s nami. Moja žena okamžite začala hovoriť, že sa musíme vrátiť a vypnúť kúrenie. Našťastie máme v každej miestnosti nainštalované termostatické hlavice Somfy, takže som len vytiahol telefón z batohu a znížil teplotu v celom dome na 20 stupňov. To by bolo nepríjemné, keby bolo kúrenie zapnuté celý týždeň."

"V zime zapínam chytrý scenár pre vykurovanie. Chvíľu predtým, ako vstanem, sa v obývačke zapne kúrenie, rozsvieti sa lampa a z reproduktora Sonos začne hrať hudba. Takže každé ráno vstávam do vyhriatej miestnosti s príjemnou atmosférou. Moja manželka si to nevie vynachváliť. Keby tak na nás vždy čakali pripravené raňajky!" opisuje, ako používa scenáre v aplikácii TaHoma.

"Možnosť nastaviť, kedy sa má kúriť a kedy nie, pri akej teplote a pre každú miestnosť podľa toho, ako to potrebujem, je naozaj skvelé. Moje deti v zime radi chodia von cez balkónové dvere do záhrady. Preto som nastavil vypnutie radiátora v obývačke medzi 16. a 18. hodinou. Nebudeme kúriť a vyhadzovať peniaze z okna. Skôr by som povedal cez dvere do záhrady," smeje sa obchodný zástupca Matúš Hricko.