SPOŘENÍ S CHYTROU DOMÁCNOSTÍ

Chytrá domácnost je víc než jen několik připojených světel. Je to komplexní systém, který si můžete přizpůsobit tak, abyste si udělali domov příjemnější a abyste zároveň šetřili peníze za energie, což se zvláště v dnešní době velmi hodí.

blog_86_3

Jak mi chytrá domácnost pomůže ušetřit?

Hlavní vlastností dobře nastavené chytré domácnosti je, že nespotřebovává energii tam, kde není potřeba. Když jedete například na dovolenou nebo jen do práce, chytrá domácnost vypne všechny nevyužívané spotřebiče i topení nebo klimatizaci. Tím se spotřeba celého domu sníží na minimum. Několik hodin před příjezdem můžete nechat chytrou domácnost, aby s pomocí stínění a vytápění nebo klimatizace vytvořila příjemnou atmosféru pro váš příchod.

V horkých letních dnech tak jistě oceníte možnost klimatizovat a stínit svou domácnost podle aktuální potřeby. Rolety můžou zůstat zatažené třeba celý den a vytáhnout se až k večeru, když největší horko pomine. Stejně tak je možné nastavit klimatizaci přesně podle vašich potřeb, aby byl návrat domů co nejpříjemnější.

V zimě zase využijete nastavení začátku topení s dostatečným předstihem před vaším příjezdem. Stažené rolety nebo žaluzie udrží teplo v interiéru delší dobu. Při slunečných zimních dnech naopak vytažením rolet načerpáte teplo z přirozeného slunečního svitu. A už nebudete muset vstupovat do vychladlého a neútulného bytu.

TaHoma switch dokáže ovládat a automatizovat nejen produkty Somfy. Nově je kompatibilní také s podlahovým topením Danfoss a Atlantic, s produkty pro vytápění předních světových výrobců Sauter a Thermor, stejně jako s klimatizací různých značek (např. Hitachi, Daikin, Toshiba, LG a další). Díky tomu můžete i stávající vytápění nebo klimatizaci zautomatizovat a využívat je mnohem efektivněji. A také mnohem více ušetřit.

Maličkosti jsou nejdůležitější

Někde necháme rozsvícené světlo, jinde zapomeneme na noc vypnout topení. Každému se to stává. Zdá se to jako drobnost, ale elektroměr vám tyto maličkosti rád napočítá. Chytrá domácnost však na rozdíl od lidí nezapomíná. Můžete se tak spolehnout, že noční scénář zhasne všechna světla, odpojí nevyužívané spotřebiče a vypne topení tam, kde chcete.

Somfy a solární energie

Fotovoltaické panely na střeše se mohou zdát jako vysoká investice, ale každoročně ušetří desítky tisíc korun. S pomocí dotací Nová zelená úsporám se vám celá investice navíc vrátí v řádu několika let.

Fotovoltaická elektrárna má nejvyšší účinnost kolem poledne a jedné hodiny odpolední, kdy sluneční světlo dopadá kolmo na solární panely. Pro nejefektivnější využití a nejvyšší úspory se proto doporučuje zapínat spotřebiče jako pračka, myčka a tepelné čerpadlo kolem poledne. Toho můžete využít u svých scénářů a nastavit chytrou domácnost tak, aby tepelné čerpadlo běželo například od devíti do tří.

Motory Somfy se solárním napájením se sice na výrobu elektřiny nehodí, zato se vyplatí na místech, kde elektřina není dostupná. Fungují stejně spolehlivě jako motory připojené do elektrické sítě, ale jsou napájené z vlastní solárně dobíjené baterie. To znamená, že se ani v nejmenším neprojeví na spotřebě energie a budou fungovat i při výpadku elektřiny. Na pohon, baterii i panel poskytujeme sedmiletou záruku. Jak naše solárně napájené pohony fungují se dozvíte ve videu https://www.youtube.com/watch?v=KrqHKpPbGoU

Úsporné a udržitelné produkty

V Somfy myslíme na planetu i na vaši peněženku. TaHoma má velmi nízkou spotřebu podobně jako naše motory. Ty navíc splňují přísná ekologická kritéria Act for Green®, která si společnost Somfy nastavila už v roce 2012. Aby mohly být produkty označeny tímto symbolem, musí mít velmi nízkou uhlíkovou stopu. Toho dosahují tím, že v pohotovostním režimu mají skoro nulovou spotřebu, jejich obal je minimálně z poloviny recyklovatelný, neobsahují nebezpečné chemické látky a externí auditoři ověřují a potvrzují jejich kompletní uhlíkovou stopu.

Naše produkty se štítkem Act for Green® jsou pro vás zárukou udržitelnosti a úspory energie i financí při jejich používání. Patří mezi ně především nejvyspělejší inovace Somfy v motorizaci rolet pohon RS100 io nebo dálkové ovladače Situo II, sluneční čidlo Sunis WireFree, žaluziový pohon J4 io Protect nebo videotelefon V500 PRO io. Tyto a mnoho jiných produktů byly vyrobeny v Eko-designu, který zaručuje, že produkt je ekologicky navržen, vyráběn a také likvidován. Více o Eko-designu si můžete přečíst v našem článku.

Téma komentuje Jan Hrnčíř, produktový manažer Somfy a Zdeněk Čeladník, obchodní zástupce v Somfy:

„Vzhledem k cenám elektrické energie je aktuálním trendem snižování spotřeby. A kde jinde začít než u sebe, ve své domácnosti. Jak často necháme nabitý mobil na nabíječce, zapnuté světlo v koupelně? Všechno, na co vy zapomenete, si TaHoma switch pamatuje. Díky velmi povedené a intuitivní aplikaci v chytrém telefonu si každý nastaví svoji domácnost přesně tak, jak mu vyhovuje,“ komentuje Zdeněk Čeladník, působící na pozici obchodního zástupce již téměř dva roky.

„V tomto roce je viditelný zvýšený zájem o motory na solární pohon. Somfy takové řešení nabízí pro předokenní rolety. Konkrétně jde o pohon Oximo Wirefree io. Mezi největší výhody solárně poháněných předokenních rolet patří naprostá autonomie, snadná obsluha a rozšířená sedmiletá záruka,“ říká produktový manažer Jan Hrnčíř a dodává: „Jsou ideální pro rodinné domy, kde se původně se stíněním nepočítalo, ale i pro rekonstrukce panelových domů. Provoz rolet zajišťuje baterie, kterou napájí solární panel. Pro jeho činnost stačí přirozené denní světlo, které i v našich zeměpisných podmínkách zaručuje bezchybnou funkčnost celého systému bez ohledu na světovou stranu či roční období. Díky solárnímu pohonu budou navíc rolety fungovat i při výpadku elektrické energie.“

„Kromě autonomnosti solárního pohonu je velkou výhodou i jednoduchost montáže. Můžeme ji provést z interiéru i z exteriéru, tedy dokonce bez přítomnosti majitele bytu. Nečekejte žádné náročné elektroinstalace, sádrování omítek a nepořádek. Zařízení stačí namontovat k okennímu rámu a začít používat. Toto řešení se určitě vyplatí i v panelových domech, kde díky vlastnostem rolety odcloníte noční ruch města. Pokud bydlíte v přízemní, získáte navíc díky roletám větší pocit bezpečí,“ doplňuje Zdeněk Čeladník.

„K ovládání solárních rolet slouží dálkové ovladače Situo, případně bateriové nástěnné ovladače Smoove, které lze instalovat kamkoliv bez nutnosti kabeláže. A pokud chceme ze solárních rolet udělat chytré zařízení, stačí bezdrátově připojit náš systém TaHoma switch. Získáme tak nejen ovládání z mobilního telefonu a možnost automatického zatahování a vytahování rolet v určitý čas, ale i možnost přidat teplotní či sluneční čidla pro automatické ovládání rolet v závislosti na teplotě či slunečnímu svitu. Stínit tedy můžeme jen tehdy, kdy je to třeba. V zimě pak lze využít přednastavené scénáře pro tepelný komfort. TaHoma nám rolety vytáhne, když slunce svítí, abychom získali nějaké teplo zdarma,“ dodává na závěr Jan Hrnčíř, který zastává pozici produktového manažera v Somfy více než čtyři roky.